ZAMANDA YOLCULUK: ILLY KAHVE TARİHİ

ZAMANDA YOLCULUK: ILLY KAHVE TARİHİ

ILLY KAHVENİN TARİHİ

 

 

 

 

 

 

 

 

Francesco Illy, illy kahve’yi 1933’te kurmuştur, 1935’teki illetta buluşu modern espresso makineleri için bir kılavuz, yol gösterici olarak nitelendirilmiştir. İnovatif paketleme metodu, temelde basınçlandırma sistemine dayanmakta olup 1940’larda illy’nin İsveç ve Hollanda’ya yaptığı ilk ihracatını mümkün kılmıştır. Francesco Illy’nin paketleme metodu, taşınma ve depolanma sırasında kahvenin ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlamıştır.

Francesco’nun oğlu Ernesto, kimya alanında doktora yapmış ve 1940’ların sonlarında şirkete katılmıştır. Kahvenin kimyası üzerine oluşturulmuş ev laboratuvarında başlayan öğrenme tutkusuyla illy’nin bilimsel ve teknolojik araştırma gayretini yükselişe geçirmiştir. 1950’lerde şirket gelişiminin öncüsü olup kahveleri ilk defa daha küçük kutularda paketleyerek satmayı, bu sayede evlere girmeyi başarmıştır. 1965’te şirketi, genel merkezi şu an bulunduğu yer olan Via Flavia, Trieste’ye taşımıştır.

Dr. Illy 1974 yılında ESE Pod buluşu ile kahve inovasyonunda şirketin dünyada lider konumda olmasını sağlamıştır. Ese Podlar, ölçüsü önceden belirlenmiş olan ilk espresso podları olarak evde veya barda kaliteli espresso yapmayı basitleştirmiştir. 1988’de en yüksek kalitedeki kahve çekirdeğini tek tek ve tam olarak kaynağında saptamak için dijital bir kahve ayıklama makinesini tanıtmış ve patentini almıştır.

1990’larda illy, Sanat Koleksiyonunu (ART COLLECTION), ünlü pop-art sanatçısı James Rosenquist tarafından tasarlanan yeni logosunu ve kahve yetiştiriciliğindeki seçkinliğini dünyaya tanıtmıştır. Bugün illy, 140’ın üzerinde ülkede “Premium İtalyan Kahvesi” ile aynı anlama gelmektedir. Ernesto’nun oğlu, Andrea Illy, rehberliğinde illy, inovasyon ve kahve mükemmelliği geleneğini sürdürmektedir.

illy kahve kuruluş

1933- ILLYCAFFÈ’NİN KURULUŞU

Macar asıllı Francesco Illy, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Viyana'dan kahve şehri Trieste'ye gider. Dünyadaki en iyi kahveyi sunma hayali ile 1933'te illycaffè'yi kurar.

kahve basınçlandırma teknolojisi

1934- BASINÇLANDIRMA

illycaffè, bugün hala ürünlerini paketlemek için kullandığı devrim niteliğindeki basınçlandırma sisteminin patentini aldı. Bu sistem sayesinde uygun şekilde olgunlaştırılmış kahve dünya çapında dolaşırken aromasını ve tazeliğini koruyabiliyor.

ilk espresso makinesi

1935- İLK YÜKSEK BASINÇ ESPRESSO MAKİNESİ: ILLETTA

İlk modern espresso makinesi olan Illetta, suyu ısıtma ve basınçla verme işlemini ayrı sunan patenli sistem ile tasarlanmıştır.

avrupada illy

1939- AVRUPA'DA ILLYCAFFÈ

illycaffè, Avrupa'da espresso kültürünün elçisi oldu ve İsviçre'deki ilk yabancı üssü aracılığıyla ihracat yapmaya başladı.

ilk kahve laboratuvarı

1957- İLK ARAŞTIRMA LABORATUVARI

Ernesto Illy, kimya doktorasından sonra şirkete katılıp ilk araştırma laboratuvarını kurarak prestij sahibi olan uluslararası bilim enstitüleriyle ortak bir sinerji yarattı.

evde espresso

1957- EVDE KALİTEYİ YAKALAMAK

Yeni ürün departmanı ile birlikte ev kullanımı için küçük silindir şeklinde tenekeler tasarlanmış, içi öğütülmüş kahveler ile doldurulmuştur.

avrupada illy büyüyor

1962- AVRUPA’DA BÜYÜME DEVAM EDİYOR

Şirket, Kuzey Avrupa’ya ulaşmış Hollanda’daki ilk şubesini açmıştır.

illy yeni genel merkez trieste

1965- YENİ GENEL MERKEZ

illycaffè, ana merkezini günümüzde de bulunduğu yer olan Via Flavia’ya taşıdı. Bu sıralarda Ernesto Illy kurucunun hayali olan uluslararası gelişmelere odaklanmaya başlamıştı.

illy ese pod kahve

1974- PAZARDAKİ İLK TEK PORSİYONLUK KAHVE

illy, tek servis dozunda sıkıştırılmış öğütülmüş kahve ile istenilen zamanda ve mekanda mükemmel espresso yapma imkanı yaratan pod kahveyi pazarlayan ilk şirketti: bu yenilik illy’nin uluslararasılaşmasının önünü açmıştır. illy ese pod kahve çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

illy amerikada

1980- ILLY AMERİKA’DA

Amerika’ya ithal edilen ilk İtalyan kavurma makinesi ile espresso kültürü okyanus ötesine taşınmıştır.

kahve çekirdeği ayıklama sistemi

1982- HER BİR KAHVE ÇEKİRDEĞİNDE HASSAS KALİTE

illy kahve her birinin mükemmel olduğundan emin olmak için çekirdeklerin rengini ve şeklini analiz eden dijital kahve ayıklama makinesinin patentini aldı.

kökenin seçiminde öncü

1991- KÖKENİN SEÇİMİNDE BİR ÖNCÜ

En iyi kalitede kahveyi elde edebilmek için The Prêmio Ernesto Illy de Qualidade do Café para Espresso, Ernesto Illy ve kızı Anna’nın iş birliği sayesinde, Brezilya’da kahve üretimini dönüştürerek yaratıldı. Bu sayede kahve yetiştiricileriyle tam kaynağında, direkt bir ilişki kurulmaya başlandı.

illy art collection

1992- ILLY ART COLLECTİON

Güzellik ve uyum. Francesco Illy, Matteo Thun tarafından tasarlanan ikonik bir kupa fikrini ortaya attı. Asırlık dekoratif porselen sanatının çağdaş bir yorumu olan illy Art Collection, gelecek vadeden sanatçılar tarafından tasarlanarak yıllar içinde dünyanın en büyük sanat objeleri koleksiyonu haline geldi. illy art collection serisi ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

illy harmanı iletişimi

1992- EŞSİZ ILLY HARMANININ İLETİŞİMİ

Riccardo Illy tarafından tasarlanan ve illy harmanının benzersizliğine odaklanan yeni bir reklam kampanyası, 9 farklı orijinden gelen yüksek kalitede Arabika kahveler ile markanın bar ve evlerdeki liderliğini onaylıyor. 

espresso makinesi X1

1995- X1: ESPRESSO İÇİN TASARIM VE TEKNOLOJİ

Illetta makinesinden 60 yıl sonra torunu Francesco Illy, Francis Francis’i kurarak evde espresso yapmayı mümkün kılan ve günümüzde hala bir stil ikonu olan X1 makinesini üretir. Francis Francis marka diğer kapsüllü makineleri buradan inceleyebilirsiniz.

illy logosu

1996- JAMES ROSENQUIST VE YENİ LOGO

Popüler sanatın efsanevi ismi, Amerikan sanatçı James Rosenquist fırça darbelerinin arasında eşsizliği ifade edebilmek için yeni bir illy logosu oluşturdu.

aromalab

1998- AROMALAB

Trieste Bilim Park bölgesinde açılan AromaLab, eşsiz illy harmanını oluşturduğu tek bir aroma üzerine çalışan bir laboratuvardır.

universita del cafe

1999- L'UNIVERSITÀ DEL CAFFÈ

Kahve kültürünü tüm dünyaya yaymak, kaliteyi geliştirmek için bilgiyi paylaşmak, çekirdekten kahveye bütün üretim zinciri hakkında bilgi vermek misyonuyla L'UNIVERSITÀ DEL CAFFÈ (Kahve Üniversitesi) açıldı.

teneke kutu

2001- TENEKE KUTULARIN DEĞİŞİMİ

Kafelerde kullanılan kahvelerin minyatür versiyonu olarak ev için tasarlanmış 250 gr teneke kutular, kısa sürede uluslararası bir ikon haline geldi. Teneke kutularda eşsiz illy harmanını keşfedin.

bir rüya kokusu

2002- SEBASTIÃO SALGADO

Büyük fotoğrafçı Sebastião Salgado kahveyi yetiştiren erkek ve kadınlara saygı göstermek için kahve cennetine doğru bir yolculuğa çıkar. 14 yıl süresince 10 ülkeye seyahat ederek gerçekleştirdiği projeyi "Bir Rüya Kokusu" sergisi ile sonlandırır.

 espressemente illy

2003- TEK MARKA MAĞAZALAR

illy kahve, otantik İtalyan bar girişimi olan espressamente illy projesini başlatır. Bu girişimi 2015’te illy Caffe ve illy shop devam ettirecektir.

 iperespresso kapsüller

2006- 3.NESİL ESPRESSO: IPERESPRESSO

Demleme ve emülsiyon fazı sayesinde, 5 uluslararası patent kapsamındaki IPERESPRESSO kapsülleri, istikrarlı bir şekilde yoğun aroma ve kadifemsi kıvamda kahve sunmaktadır. Iperespresso kapsülleri inceleyin.

mükemmel moka pot

2007- MÜKEMMEL MOKA POT

illy araştırmacıları İtalyanların favori kahvesinin duyusal özelliklerini daha iyi hissedebilmeleri için “kahveyi yakmayan” yeni bir kahve potu geliştirir.

mitaca makineleri

2008- MITACA

illy ofislere özel sistemlerde uzman olan Mitaca’nın hisseli sermayesine giriş yaptı.

illy soğuk kahve

2008- İÇMEYE HAZIR ILLY

Coca Cola iş birliği ile içmeye hazır soğuk kahve sunan şişeler, eşsiz illy harmanını her yerde ulaşılabilir hale getirdi.

sürdürülebilir sertifikası

2011- SORUMLU TEDARİK ZİNCİRİ

Andrea Illy, sürdürülebilirliğin belgelenmesi fikrini hayata geçirir. DNV GL tarafından verilen RSCP sertifikası, zincirdeki tüm paydaşları ekonomik, sosyal ve çevresel açısından değerlendirmektedir.

illy ince kutu

2013- İNCE KUTU

Avrupa Birliği’nin 20-20-20 hedeflerine uygun olarak tasarlanan illy’nin yeni ince kutusu, basınçlandırılmış ve esnek malzemelerden yapılan ilk ev tasarımı kutudur.

etik şirket illy

2013- EN ETİK ŞİRKET

illycaffe, Ethisphere Institute tarafından hazırlanan Dünyanın En Etik Şirketleri listesinde ilk kez yer aldı.

expo 2015 illy

2015- EXPO MILANO

Tarihteki en büyük kahve kutlaması: illy, resmi partneri olduğu Expo 2015 ve Uluslararası Kahve Organizasyonu ile birlikte koordine ettiği özel program ve etkinliklere ek olarak 13 milyon kişinin ziyaret ettiği Coffee Cluster pavyonuna ev sahipliği yapmıştır.

ernesto illy award

2019- ERNESTO ILLY ULUSLARARASI KAHVE ÖDÜLÜ

1991 yılında kurulan Premio por la Qualidade do Cafè para Espresso küreselleşiyor: (Ernesto Illy International Coffee Award) Ernesto Illy Uluslararası Kahve Ödülü, kalite üreticilerinin yeteneklerine ve sıkı çalışmasına saygı duruşunda bulunmak üzere ödül dağıtmaya başlıyor. Bu şekilde dünyaya en iyi kahveyi sunmak için sürdürülebilir yollarla en yüksek kalitede kahve çekirdeklerinin yetiştirilmesindeki mükemmelliği kutluyor.

Bloga dön