Espresso Tarifi - Gurme Espressonun Püf Noktaları

Espresso Tarifi - Gurme Espressonun Püf Noktaları

illy kahve çeşitleri

 

Espresso, yüksek basınçlı suyun toz kahve içinden geçmesi ile elde edildiği için "dışarı çıkmaya zorlamak" anlamına gelen adını İtalyanlardan almıştır. Single Espresso, yani tek içimlik espresso, 7gr toz kahveden 90°C sıcaklıktaki suyun 9 bar (atmosfer) basınç ile 30 saniye boyunca akarak 20-25 ml arasında kahve alınması ile elde edilmektedir. Ama espresso hazırlamanın tarifi bu kadarla sınırlı değildir, gelişen teknoloji ile evde pratik bir şekilde espresso hazırlamak da mümkündür.  Espresso hakkında daha fazla bilgi edinmek için Espresso Hakkında Bilmediğiniz 6 Şey başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

Espresso Nasıl Yapılır?

İçindekiler:

7 gram toz kahve

Sıcak su

Espresso Makinesinde Espresso Yapımı:

  1. Espressoya uygun öğütülmüş 7gr kahveyi (maksimum 7,5gr) kahve kolundaki hazneye koyun.
  2. Kahve kolunun ucunu masaya dayadıktan sonra sıkıştırma tamperi ile 20kg basınç uygulayarak yukarıdan aşağıya ve bir çeyrek tur döndürerek kahveyi sıkıştırın.
  3. Kahve kolunu makineye takarak ideal miktardaki espressoya, 30 saniyeyi geçmeyecek sürede, ulaşana kadar makineden su akıtın.

Gurme Espresso Yapmanın Püf Noktaları: 

  • Single espressonun 30 saniyede hazırlanması, aromatik profil açısından iyi bir dengeyi ve kalıcı kremayı garanti eder.
  • 20ml koyu kavrulmuş espresso için, 25ml ise orta kavrulmuş espresso için uygun bir miktardır.
  • Doğru miktardaki espressoya 30 saniyeden daha kısa sürede ulaşıyorsanız, çekirdek kahveyi daha ince öğütmelisiniz; 30 saniyeden daha uzun sürede ulaşıyorsanız, kahveyi daha kalın öğütmelisiniz.
  • Öğütücünüz yoksa espresso için öğütülmüş illy toz kahve çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

 

Kapsüllü Makinelerde Espresso Nasıl Yapılır?

Francis Francis marka veya bazı Hotpoint marka makinelerde illy iperespresso çeşidi kapsüllerden; bazı Mitaca marka makinelerde illy MPS orta kavrulmuş kapsüllerden; ESE Pod ile çalışan makinelerde illy E.S.E. Pod orta kavrulmuş veya kafeinsiz kahve kullanarak makinenin su geçiş ayarını 20-25 ml arası espresso alacak şekilde ayarlarsanız her seferinde mükemmel illy espresso elde edebilirsiniz.

illy'nin en son geliştirdiği iperespresso kapsüller her zaman mükemmel gurme espressolar yapmanızı sağlar. Tek bir tuşa basarak 30 saniyenin sonunda üzeri benzersiz yumuşaklıkta, rengi ve dokusu eşsiz bir krema ile kaplı, aroması mükemmel, zengin ve dengeli gurme espresso elde edebilirsiniz. illy iperespresso kapsülleri ile uyumlu kahve makineniz var ise aşağıdaki çeşitleri espresso yapmak için tercih edebilirsiniz.

illy'nin özel harmanı 9 farklı yöreden el ile toplanan %100 arabica kahve çekirdekleri oluşturmaktadır. Gurme lezzetinde illy espresso yapmak için Iperespresso Kapsül, Orta Kavrulmuş (18 Adet) kapsülleri ve kafeinsiz bir espresso elde etmek için Kafeinsiz Iperespresso Kapsülleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda illy’nin özel harmanını oluşturan 9 farklı kahve çekirdeğinin single origin versiyonu olan iperespresso kapsüllerden de espresso elde edebilirsiniz. Bu çeşitler en yoğun tat profilinden hafife doğru Hindistan, Guatemala, Brezilya, Kolombiya, Etiyopya şeklinde sıralanmaktadır. 

 

Bloga dön