ESPRESSO TARİFİ
Gönderim tarihi illy barista
Single Espresso: illy tek içimlik espresso için 7gr toz kahveden 90°C sıcaklıktaki suyun 9 bar (atmosfer) basınç ile 30 saniye boyunca akarak 20-25 ml arasında bir espresso hazırlanmasını önermektedir. Ama espresso hazırlamanın tarifi bu kadarla sınırlı değildir, espresso tarifinin tüm püf noktaları Türkçe ve İngilizce olarak aşağıda açıklanmıştır.
İçindekiler:
20-25 ml illy espresso
Hazırlanışı:
- Espressoya uygun öğütülmüş 7gr kahveyi (maksimum 7,5gr) kahve kolundaki hazneye koyun
- Kahve kolunun ucunu masaya dayadıktan sonra sıkıştırma tamperi ile 20kg basınç uygulayarak yukarıdan aşağıya ve bir çeyrek tur döndürerek kahveyi sıkıştırın
- 20ml koyu kavrulmuş espresso için, 25ml ise orta kavrulmuş espresso için uygun bir miktardır
- İdeal miktardaki espressoya, 30 saniyeyi geçmeyecek sürede, ulaşana kadar makineden su akıtın.
Kahve Öğütme
- Doğru miktardaki espressoya 30 saniyeden daha kısa sürede (yaklaşık 25 saniye) ulaşıyorsanız, çekirdek kahve öğütme derecesini daha ince ayara doğru yaklaştırabilirsiniz.
- Doğru miktardaki espressoya 30 saniyeden daha uzun sürede (yaklaşık 35 saniye) ulaşıyorsanız, çekirdek kahve öğütme derecesini daha kalın ayara doğru yaklaştırabilirsiniz.
- Öğütücünüz yoksa espresso için öğütülmüş illy toz kahve çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
Dipnot: Single espressonun 30 saniyede hazırlanması, aromatik profil açısından iyi bir dengeyi ve kalıcı kremayı garanti eder.
Kapsüllü Makinelerde Espresso Hazırlanışı:
Francis Francis marka veya bazı Hotpoint marka makinelerde iperespresso orta kavrulmuş kapsül; bazı Mitaca marka makinelerde illy MPS orta kavrulmuş kapsül; ESE Pod ile çalışan makinelerde illy E.S.E. Pod orta kavrulmuş kahve kullanarak makinenin su geçiş ayarını 20-25 ml arası espresso verecek şekilde ayarlarsanız her seferinde mükemmel illy espresso elde edebilirsiniz.
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
INGREDIENTS:
20-25ml illy espresso
PREPARATION:
- Take 7gr (to a maximum of 7.5gr) ground coffee from the grinder-dispenser. To have the right amount of coffee the dosing star must be fully covered with coffee powder
- With a hand tamper apply pressure of about 20 kg from top to bottom, give it a quarter turn in one direction (remember to put the fi lter holder on the counter)
- 20ml is the ideal volume for the dark roast espresso, whereas 25ml is ideal for the medium roast
- The right volume must be achieved in no more than 30 seconds
GRIND
- if you get the right volume in less than 30 seconds (around 25 seconds), then change the setting by turning the metal ring of the grinder-dispenser towards
the word “ FINE”
- if you get the right volume in more than 30 seconds (around 35 seconds), then change the setting by turning the metal ring of the grinder-dispenser towards the word “GROSSO”/ “COARSE”
NOTE: 30 second time to brew an espresso guarantees a good balance from the aromatic profile point of view, as well as persistent crema (hazel-coloured foam with dark tiger stripes)