Ristretto, kahve tadını daha yoğun hissetmek isteyenlerin tercih edebileceği, aynı miktarda kahve kullanılmasına rağmen Espressoya kıyasla toz kahvenin içinden daha az su geçtiği için kafein miktarı daha düşük olan; aroması daha güçlü ve tek yudumda içilebilen bir kahvedir.
RISTRETTO NASIL YAPILIR?
Ristretto hazırlamak için Espressodan daha ince öğütülmüş 7gr toz kahveden 90°C sıcaklıktaki suyun 9 bar (atmosfer) basınç ile 7-11 saniye boyunca akarak 15 ml arasında bir içecek alınmalıdır.
İçindekiler:
15 ml Ristretto için
- 7gr kahve (espressodan daha ince öğütülmüş toz kahve)
- içme suyu
Espresso Makinesinde Ristretto Yapımı:
- Espressoya uygun toz kahveden daha ince ayarda öğütülmüş 7gr kahveyi (maksimum 7,5gr) kahve kolundaki hazneye koyun.
- Kahve kolunun ucunu masaya dayadıktan sonra sıkıştırma tamperi ile 20kg basınç uygulayarak yukarıdan aşağıya ve bir çeyrek tur döndürerek kahveyi sıkıştırın.
- Kahve kolunu makineye takarak 7-11 saniye boyunca, 15ml kahve alana dek, sıcak su akıtın.
KAPSÜLLÜ MAKİNELERDE RISTRETTO NASIL YAPILIR?
Francis Francis marka veya bazı Hotpoint marka makinelerde iperespresso kapsül çeşitleriyle; bazı Mitaca marka makinelerde illy MPS orta kavrulmuş kapsül; ESE Pod ile çalışan makinelerde illy E.S.E. Pod çeşitleri kullanarak makinenin su geçiş ayarını 15ml kahve verecek şekilde ayarlarsanız Ristretto elde edebilirsiniz.